Helyi időjárás

LECSÓFŐZŐ FALUNAP, avagy LECSÓFESZTIVÁL HATÁRON INNEN ÉS TÚL

Augusztus utolsó szombatján, 27-én került sor a IX. Buji Lecsófőző Versenyre. A hosszú, kissé forró nyár végén kellemes volt családi, baráti, vagy munkahelyi körben főzőcskézni.

 gen sok egykori buji látogatott el hozzánk ezen a napon, de akadtak főző-turisták is bőven, így 47 sátorhelyen tüsténkedtek a csapatok. A nehéz gazdasági helyzet ellenére színvonalas lecsófesztivált sikerült szervezni, miután Európai Uniós-Leader pályázaton az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA), nyert az önkormányzat erre a célra 1.300.400,-Ft-ot. A program elnevezése: „Lecsófesztivál határon innen és túl”. A „határon túli” feltétel keretében köszönthettük a szlovákiai Szentmária község küldöttségét, közöttük a település Gyöngyvirág Népdalkörét.

Megtisztelte rendezvényünket Dr. Karakó László országgyűlési képviselő úr, valamint a környező települések polgármesterei.

Már reggel 6 órától zajlottak az események, hiszen lovas kocsiról, minden utcát bejárva zenés ébresztőt tartott a Dulovics-duó, majd 8 órától három helyszínen az iskolai néptáncosok utcai bemutatóval szórakoztatták, csalogatták az embereket a falunapra.

A sportpályán egész napos szórakozási, sportolási lehetőségeket jelentettek a következők:

a Csi-hu-hu sétavonat,
vízipipázás a Keleti sátorban,
vízi-foci,
gyermek csúszda, légvár,
arcfestés,
egészségügyi sátor.

Délelőtt gávavencsellői mazsorett csoport valamint a helyi óvodások és iskolások fellépéseit láthattuk. Nagy sikert aratott a közös Zumba-tánc, amikor a színpadon és a nézőtéren kicsik és nagyok egyszerre hoztak össze a Falunapi táncházat.

A veterán motorosok alkalmi potya-utasokkal tettek egy-egy kört a pályán és a faluban.

Óriási sikert aratott a hortobágyi csikósok bemutatója: közvetlen közelről láthattuk, mennyire harmonikusan tud együtt dolgozni ló és lovasa. A gyerekek nagy örömmel vállalkoztak lovaglásra.

Igazi felvidéki népviseletben, citera kísérettel léptek színpadra a szlovákiai magyar vendégek. Sugározták a néphagyomány szeretetét, kultúránk ápolását, tiszteletét .Folytatódott a népzenei blokk, hiszen a négyfős nyíregyházi Szalonka citerazenekar muzsikált. A fiatalok bemutatták a hangszer sajátosságait, játszottak magyar és határon túli népzenét is. A folklór műsor befejező részében a helyi Napfény Nyugdíjas Egyesület énekelt, a szólista Béres Miklós volt. Számtalan esemény részesei ők, ápolják a néphagyományokat, népművészetet, aktív részesei a falu életének, így állandó fellépői a falunapnak is.

AZ EMVA-LEADER pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően, sok-sok értékes tárgyjutalmat ítélhetett oda a zsüri. Tagjai: Dr. Fazekas Sándor (elnök), Dr. Kulin Ferenc, Csongrádi Zoltán, Orosz József, Moravszki Béla. A 47 sátorhelyről 36 verseny-lecsó érkezett zsűri elé, ötletesebbnél, ötletesebben tálalva, ízesítve.

18 db fődíj és 19 különdíj talált gazdára. A díjazottak névsora itt olvasható.

A nap egyik sztár vendége az Irigy Hónaljmirigy paródia zenekar volt. Rengeteg nézőt vonzottak a színpad elé, és gondoskodtak az önfeledt szórakoztatásról.

Vissza-visszatérő fellépő Balogh Patrícia, aki két társával és családi társulatával hastánc bemutatót tartott. Közismert, hogy apja – Balogh Albert – Bujon nőtt fel, így szívesen hozza el lányát szülőfalujába.

Keleti tánc után igazi fergeteges néptánc következett, a kéki Felnőtt Nefelejcs Néptánc együttes. Magas színtű tánctudással rendelkeznek, fantasztikus odaadással, rajongással, szeretettel művelik e műfajt. Nagy sikert arattak a buji közönség előtt.

Ugyancsak egy lokálpatriótának – Pápa Csabának - köszönhető az, hogy nagyszerű, érdekes bemutatót tartottak a pálya fölött a nyíregyházi repülő-modellező egyesület tagjai.

Az amatőr fellépők sorát a Hangszobrász rézfúvós együttes zárta. Az öt pedagógus fiatalembert az együtt-zenélés szeretete, tudása tartja össze.

A nap és az est másik és egyben utolsó sztár vendége, a tavalyi évben felfedezett fiatal tehetség, Vastag Tamás volt. A mindössze 20 éves énekes népszerűsége a tavalyi X-Faktor adásai óta töretlenül nő, ahol egy megható testvér-párbaj kapcsán kellett hazamennie. A koncert közben nagyon közvetlen kapcsolatot alakított ki a közönséggel, a fiatalok együtt énekelték vele a magyar és angol számokat egyaránt. A fellépés után fáradhatatlanul adta az autógrammokat, mosolygott a közös fényképekhez.

A nap „fénypontja” az addigra besötétült eget megvilágító tűzijáték volt. Színes, sziporkázó durranások gyönyörködtették a fáradt, sok élménnyel gazdagodott embereket.

Végezetül a pályabálon vezethették le a részt vevők megmaradt energiáikat, ahol az élőzenét a két - idősebb és ifjabb - Dulovics György szolgáltatta. Jó hangulatot varázsoltak a színpad elé, kellemesen búcsúztatták a IX. Lecsófőző Verseny és Falunapot.

Ahogyan a különböző rendezvényeken el szokták mondani azt a frázist, hogy „ez a nap nem jöhetett volna létre, ha nincs…” –ez a mi Lecsófőző falunapunkra is érvényes.

Mert nem jött volna létre, és nem lett volna ilyen sikeres, ha nincs az EMVA-LEADER pályázaton nyert összeg, valamint a lelkes szponzorok, támogatók csoportja, akik adományaikkal hozzájárultak a rendezvényhez. Nagyon köszönjük! A szponzorok, támogatók listája itt található.

A Falunapon készült fotók megtekinthetőek a Képgalériában.

Viszontlátásra jövőre a X. Buji Lecsófőző Versenyen!

 

Névnap

Ma 2024. június 21., péntek, Alajos és Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A honlap gépi fordítása

Ki olvas minket

Oldalainkat 790 vendég böngészi

Naptár

<-  Június 2024  ->
HK SzCs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ma van az év 173. napja Szökőév? - Igen! -
Hétköznap/hétvége: Hétköznap

Idő: 22 óra, 11 perc.
Internetidő: 882 (Swatch)
Időszámítás: Nyári
Horoszkóp:
Ikrek (május 21. - június 21.)
Horizontal SlideShow Module v1.8 by JT.