Helyi időjárás

Mit szállított Buj határába az a giga kamion, ami csak este 7 és reggel 6 óra között közlekedhetett?


Szinte varázsütésre kinőtt a kukorica- és napraforgó ültetvények között a földből egy transzformátor-alállomás Buj határában.
A létesítmény első transzformátorát hétfőn állították be a helyére. A munkálatokat a helyszínen megtekintette Biczók András, a megrendelő-beruházó Mavir Zrt. elnök-vezérigazgatója is.

A lakosság és az ipari üzemek áramellátásának biztonsága érdekében tavaly nyáron elkezdődött Buj határában egy transzformátor-alállomás építése. A beruházás jelentős állomásához érkezett, ugyanis hétfőn a helyére állították az alállomás két hatalmas transzformátora közül az elsőt, de akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy beültették az egyik „szívét”.
A transzformátor beépítésének fontosságát jelzi, hogy a nagyon összetett, nagy precizitást igénylő műveletet a helyszínen személyesen nézte meg Biczók András, a megrendelő-beruházó Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. elnök-vezérigazgatója. Vajon a buji alállomás hol foglal helyet a Mavir Zrt. energiaellátásában? – kérdeztük meg az energetikai szakembert.

Fontos láncszem
– A Mavir Zrt. az elmúlt években az energiaellátás biztonságán dolgozott, hiszen ez az alapvető feladata, s ennek az egyik letéteménye a hálózat¬építés. Fontos számunkra, hogy a Kelet-Magyarországon megtörtént fogyasztási változásokra – gondolok a Nyíregyháza környéki nagyipari befektetők számának növekedésére – megfelelő választ adjunk, az energiaellátás biztonságát egy újabb alállomással fokozzuk, ami immár a harmincötödik az országban – magyarázta Biczók András. – Ez a buji alállomás egy hosszú láncolatnak az egyik igen fontos láncszeme. Az a három magyar-szlovák vezeték, amit az elmúlt évben készítettünk és az idén átadtunk, pont azt a célt szolgálják, hogy Kelet-Magyarország ellátásán javítani tudjunk, a Rimaszombat-Sajóivánka vezeték egyik leágazása lesz a Nyíregyháza-Buj alállomás.
Van-e oka annak, hogy éppen Buj határában épül a beruházás?
– A hálózatszámítás, a hálózattervezés pontos mérnöki munkát igényel. A kollégák hosszú és nagyon alapos számítások alapján határoznak a régióról, azon belül pedig a helyi adottságok döntenek a végleges helyszínről.
Szabolcsbákáról érkezik
Mennyire lesz korszerű ez az alállomás annak függvényében, hogy 2021-et írunk?
– Azt gondolom, hogy a Mavir Zrt. valamennyi alállomására, a most épülőkre pedig többszörösen igaz az, hogy modernek, korszerűek. Az alállomások távirányításúak, a budapesti rendszerirányítási központból működtethetők. Van helyi személyzetünk is, akik kijönnek rendszeresen megnézni, ellenőrizni az eszközöket, a beállításokat, ha valamilyen probléma van – mondta az elnök-vezérigazgató.
A Nyíregyháza és Buj nevéhez köthető létesítményt zöldmezős beruházásként építi a Magyar Villamos Művek (MVM) Csoport leányvállalata, az MVM XPert Zrt. A munkálatok tavaly nyáron kezdődtek, a befejezés tervezett határideje 2022. január 30. A beruházás teljes költsége meghaladja a 8 milliárd forintot.
– Az itt látható transzformátor tulajdonképpen egy összeszerelt kazántest, amibe beszerelték a gyárban a vasmagot és a tekercset, ami a transzformáció fizikai alapját képviseli. Erre a kazántestre még nagyon sok mindent kell felszerelni, például hűtésautomatikát, szivattyúkat, hűtőventillátorokat, vagyis itt a helyszínen nagyon sok külső szerelést igényel még, az üzembiztonság érdekében. – tájékoztatta lapunkat Bene Róbert, az alállomási divízió igazgatója. – A mintegy 4 hektár területű alállomásra két 400 kilovoltos távvezetéken érkezik az áram a szabolcsbákai alállomásról, ahol az Ukrajnából érkezett 750 kilovoltos feszültséget 400 kilovoltra transzformálják. Bujon ez az érték 132 kilovoltra csökken, s az energia innen a csillagszerűen kapcsolódó további alállomásokra (Felsőzsolca, Józsa, Nyíregyháza–Lego-gyár, Sajószöged) jut el. A hétfőn beállított 250 megavoltamperes transzformátor a tápiószelei gyárból érkezett, speciális nehézszállító járművön éjszakánként.
 

 

Névnap

Ma 2024. június 21., péntek, Alajos és Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A honlap gépi fordítása

Ki olvas minket

Oldalainkat 823 vendég böngészi

Naptár

<-  Június 2024  ->
HK SzCs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ma van az év 173. napja Szökőév? - Igen! -
Hétköznap/hétvége: Hétköznap

Idő: 21 óra, 55 perc.
Internetidő: 871 (Swatch)
Időszámítás: Nyári
Horoszkóp:
Ikrek (május 21. - június 21.)
Horizontal SlideShow Module v1.8 by JT.