Helyi időjárás

Hirdetés
Hirdetés

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

4483 Buj, Rákóczi u. 6.
Telefon: +36 (42) 205-395; +36 (42) 528-005; +36 (20) 541-1241
Fax: +36 (42) 205-396
Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: http://iskola.buj.hu

 

„Minekünk is mozdulnunk kell,
akár akarjuk, akár nem,
s nehogy hátrafelé nyomtassunk,

lépjünk inkább előre."

 

Széchenyi István

 

Iskolánk Helyi Pedagógiai Programjából való idézettel köszöntjük az olvasókat.

Buj községben az elemi oktatás kezdete az 1890-es évekre nyúlik vissza, amikor a gyerekek felekezetenként jártak iskolába - volt görög, református, katolikus. Az államosítás után, 1948-tól beszélhetünk nyolcosztályos képzésről.

A Nyíregyházához való közelség (18 km) egy sor pozitívum mellett hátrányokkal is jár. Állandó kihívást jelent az oktatás számára a minőség magas szinten tartása annak érdekében, hogy tehetségeinket ne szívják el a hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumok. Ugyanakkor a jó képességűek mellett számolnunk kell a munkanélküliség következtében megjelenő hátrányos helyzetű családok gyermekeivel – 44 %. Alapfeladatunk a településünkön iskoláskorúvá cseperedők alapfokú oktatása-nevelése, felvételi szelektálás nélkül. A képességek sokfélék, így a minimumszint elérését, ill. a tehetséggondozást kis- vagy homogéncsoportos formákban valósítjuk meg, hogy azonos esélyegyenlőséggel bírjanak a mi tanítványaink a többi tanulóval szemben. Fontos, hogy minél „magasabbra” jussanak el, hiszen a képzettség(ek) megszerzése jelenti számukra a boldogulást, megélhetést felnőtt korban.

 

Napjainkban 76 óvodás, 217 általános iskolás, 85 alapfokú művészeti iskolás oktatását, nevelését látjuk el. Nevelőink száma: 6 óvodapedagógus, 21 tanító/tanár. Szakos ellátottságunk minden igényt kielégítő, 1 óraadót foglalkoztatunk furulyatanítás céljából.

Tárgyi feltételeink ideálisak. Három épületrészben végezzük munkánkat:

A 70-es években épült régi szárnyban 3 szaktanterem, községi-iskolai könyvtár, tánc-terem található. Mára ez a rész felújításra szorul – pályázatot nyújtott be a fenntartó nyílászáró, tető cseréjére.

Az 1990-ben egy új épületkomplexumba helyeződött át az oktató-nevelő munka legnagyobb része, így korszerű tárgyi feltételek közé kerültünk. Egy barátságos aula, 6 tanterem, tornaterem, irodák épültek.

2002-ben egy Uniós pályázat segítséggel modern, akadálymentes épületrészt vehettünk birtokba, ahol 3 tanterem, 1 korszerű informatika szaktanterem és egy SNI tanulók oktatását biztosító kisterem van.

Ezt az építési szakaszt folytatva, 2005-ben készült el a földszinten egy 400 adagos főzőkonyha, 120 fős ebédlő helyiségek. Itt látjuk el a település gyermek és szociális közétkeztetését.

Többször előfordult már, hogy néhány buji „Öreg-diák” szponzorálta valamilyen formában egykori iskoláját anyagi eszközökkel, tárgyi formában. Így készült el az aulában a "Rákóczi-emlékhely", az udvaron a labdafogó háló, filagória .

2000-ben rendeztük meg az 1. Buji Diáktalálkozót. Sajnos anyagi nehézségek miatt nem sikerült a másodikat 2010-ben újra megszervezni…

Oktató-nevelő munkánk sajátosságai:

Alsó tagozatban nagyfelmenő rendszerben tanítjuk a gyerekeket, ideális osztálylétszámban: 15-23 fő/o. 1-3. évfolyamok között angol nyelvet választhatnak a tanulók, díjtalan szakkörként. 3-4. évfolyamokban homogén, és tantárgy csoportos formában fejlesztjük a készség-, képességszinteket.

A felső tagozatban, 6-7-8. évfolyamokban heti 1 óra tehetséggondozás folyik – kötelező kereten túl, mellyel célunk az alapfokú nyelvvizsga szintjéig eljuttatni végzős diákjainkat.

1992-ben indítottuk először a számítástechnika oktatását a harmadik évfolyamtól felmenő rendszerben. Azóta számos sikert értünk el az országos és megyei számítástechnikai versenyeken. Rendelkezünk a megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel ahhoz, hogy igény szerint biztosítsuk a tantárgy emelt szintű oktatását - 5-8 évfolyamokban nem kötelező órakeretben.

Vállaljuk a sajátos nevelési igényű tanulók oktatását is, részükre rehabilitációs órákat szervezünk.

2003. óta készítünk a halmozottan hátrányos helyzetűek fejlesztésére IPR programokat.

Tekintettel arra, hogy igen magas – 73 % - a hátrányos helyzetűek száma, díjtalan étkezésben részesülnek és igénylik a napközi otthonos ellátást. 6 évfolyamon szervezünk napközis, egyen pedig, tanulószobás foglalkozást.

Pedagógusaink sokszínű szakmai végzettsége folytán számos tanórai és tanórán kívüli tevékenységet tudunk kínálni tanítványaink számára: alapfokú művészeti oktatás (zongora, furulya, szín-és bábművészet, képzőművészet), tánc szakkörök (modern és néptánc), DSE (kézilabda, futball), úszásoktatás, énekkar.

Valljuk, hogy a pedagógusok teljesítménye, tapasztalata, vállalkozási, továbbképzésre irányuló készsége az intézmény létének alapja. Ennek tükrében számos több diplomás kollégánk van: 3 pedagógus szakvizsgázott, 2 egyetemet végzett, 14 fő ECDL modulokkal, 17 fő IKT tanfolyammal rendelkezik.

Munkánk gördülékenységét eredményezi az a tény, hogy nem jellemző a fluktuáció, nevelőink helyben telepedtek le.

Az iskola pszichés klímáját a vezetők és pedagógusok, valamint a pedagógusok egymás közötti magatartása, viselkedése határozza meg. Humánus emberi magatartásra, segítőkészségre, a gyermek megértésére inspiráljuk egymást. Alapvető igény a kiváló szakmai felkészültség, azzal együtt, hogy jól, érdekesen, logikusan tanítsunk.

Hivatásunk gyakorlása során fontosnak tartottuk a minőségbiztosítási folyamat kiépítését – 2002-04. a COMENIUS I. modell. A 2005/06-os tanévtől minőségfejlesztési munkánkat az IMIP alapján végezzük.

Az intézmény keretein belül található a kettős funkciót betöltő, községi és iskolai könyvtár. Tanórai foglalkozásra is alkalmas olvasóteremmel és külön informatikai részleggel várjuk az olvasókat, internetezni vágyókat. A könyvtár eMagyarország pont.

A 2009/10. tanévben a TÁMOP-3.1.4.-08/2. jelű, Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - innovatív intézményekben elnevezésű - Európa Úniós pályázatban vettünk részt, melynek folyamatában a nevelőtestület módszertani kultúrája fejlődött. Munkánk során új tanulásszervezési eljárásokat, digitális eszközöket használunk.

Jelenleg a TIOP-1.1.1-07/1. jelű informatikai pályázat keretében dolgozunk.

Évek óta részt veszünk Comenius nemzetközi iskolaközi pályázatokban. Ennek köszönhetően tanítványaink már jártak Angliában, Németországban, majd mi láttuk vendégül a két ország diákjait, tanárait. Jelenleg a pedagógusok pályázata zajlik, melynek keretében két év alatt eljutnak Anglia, Ausztria, Lengyelország, Olaszország, Spanyolország iskoláiba, ill. 2011. őszén hozzánk érkeznek a vendégek.
Szeretnénk az idegen nyelv tudását, használatát népszerűsíteni, a jártasságot növelni gyerek, felnőtt körében egyaránt.

Iskolánk célja, hogy a buji diákok bejussanak a megfelelő középszintű képzésre és boldoguljanak a választott foglalkozási ágakban.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és szeretne intézményünkről még többet megtudni, barangoljon tovább weblapunkra: www.iskola.buj.hu.

 

Munkácsiné Kolozsi Katalin

igazgató

 

Névnap

Ma 2017. december 11., hétfő, Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.

Pontos idő

A honlap gépi fordítása

Ki olvas minket

Oldalainkat 58 vendég böngészi

Járóbeteg szakellátó

Naptár

<-  December 2017
HK SzCs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ma van az év 345. napja Szökőév? - Nem! -
Hétköznap/hétvége: Hétköznap

Idő: 04 óra, 48 perc.
Internetidő: 200 (Swatch)
Időszámítás: Téli
Horoszkóp:
Nyilas (november 22. - december 21.)

Horizontal SlideShow Module v1.8 by JT.